Home Blogskin Cerpen Linkies Tutobies D'BOARD

January 7, 2012

Cinta Dan Islam

 &

Firman Allah yang bermaksud :
‘’Dan di antara tanda-tanda kekuasaan-Nya adalah Dia menciptakan untukmu isteri-isteri dan dari jenismu sendiri, supaya kamu cenderung dan merasa tenteram kepadanya, dan dijadikannya di antara kamu rasa kasih sayang. Sesungguhnya pada demikian itu benar-banar terdapat pada kaum yang berfikir.”   
                                                                                    (Ar Rum : Ayat 21)

            Cinta bukanlah sesuatu yang salah kerana ia merupakan perasaan fitrah manusia yang telah dianugerahkan dan ianya perlulah dibimbing agar sejajar dengan kehendak syariat dan tidak melanggar ketetapan-Nya.


            Cinta mempunyai segala makna kasih sayang yang harmonis, perasaan rindu dan kesanggupan untuk menempuhi suka dan duka kehidupan bersama. Cinta yang sebenar tidak memandang rupa paras yang cantik, tidak mementingkan aspek fizikal semata-mata sebaliknya menghargai antara satu sama lain dengan menerima segala kekurangan dan kelebihan pada diri masing-masing.

           Islam memberi ruang pada perasaan fitrah ini dengan mensyariatkan pernikahan sebagai tempat bermuarnya cinta. Islam mentarbiahkan, menyucikan dan membimbing perasaan cinta ini dengan ikatan yang halal menerusi akad nikah. Sebagai mana yang disabdakan pada ayat berikut :

”Tidak terlihat di antara dua orang yang saling mencintai (sesuatu yang sangat menyenangkan ) seperti pernikahan”                                                                                                                                   (Sunan Ibnu Majah)

No comments:

Post a Comment

Assalamualaikum and Annyeong!
Tinggalkan komen korang yang 'cumil' tu kat sini.
Thank You.