Home Blogskin Cerpen Linkies Tutobies D'BOARD

November 14, 2013

Tutorial : Cara Guna Blogskin


Assalamualaikum and annyeong!

Sebenarnya NS memang dah lama nak buat tutor ni. Hari nie baru terlaksana. Ngee~ And, ada beberapa orang yang request tutor ni. So, NS akan kongsikan sedikit sebanyak yang NS tahu macam mana nak guna blogskin. Maybe ramai yang dah taw apa itu blogskin. Kalau masih tercengang-cengang, cuba korang klik SINI. Haaah, itulah blogskin. Yang main dengan code-code bagai. Bagi yang nak mencuba, jom follow tutor kat bawah step by step.

1. Dashboard > Template.

2. Korang scroll ke bawah sampai korang jumpa perkataan Revert to classic templates.

3. Nak lebih jelas, refer gambar kat bawah.


4. Klik perkataan Revert to classic templates, then tekan SAVE.

5. Terus ke blogskin untuk pilih skin yang menjadi dambaan hati korang (acehh).

6. Kalau dah pilih, korang scroll ke bawah sampai jumpa perkataan Blogger Main.

7. Klik perkataan Blogger Main. Contoh :


8. Sekali korang dah klik, dia akan terus download masuk PC korang kan?

9. So, terus pergi ke file yang mengandungi benda alah yang korang baru jer download tadi.

10. Klik pada file tuh. Then, dia akan keluar dalam bentuk document Notepad kan?


11. Korang copy semua code yang ada dalam Notepad tuh.

12. Then, korang pergi ke Dashboard > Template.

13. Korang paste kesemua code yang korang copy tadi dalam box yang yang disediakan. Contoh :


14. Ok, kalau dah puas hati, boleh tekan Save Template. Lihatlah hasilnya!

*kalau tak seberapa faham dengan penerangan kat atas, boleh tanya kat ruangan komen di bawah~
Ppyeong!

5 comments:

  1. Hye dear :) Macam mana nak tukar daripada blogskin ke template yang dulu ehh ?

    ReplyDelete
  2. hai kawan,,,
    kalau saya boleh tau,,
    kamu pake tema blog apa ?
    please your replay :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai~
      Sy pakai theme blog denim.
      Just play with the coding. And then, you can have your own design.
      =) Sorry for late reply.

      Delete
  3. Akak,Boleh Tak Ajar Cara Buat Blogskins Sendiri?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Maaf dikk. Akk pun guna denim template, Akk tak reti sangat dengan blogskin.
      Adik boleh search google untuk menuntut ilmu dengan blogger yg 'power' dalam bab2 blogskin nie. Maaf for late reply.

      Delete

Assalamualaikum and Annyeong!
Tinggalkan komen korang yang 'cumil' tu kat sini.
Thank You.