Home Blogskin Cerpen Linkies Tutobies D'BOARD

November 7, 2013

Tutorial : Letak Mister Linky Dalam Blog


Assalamualaikum and annyeong!

Ok, let's start the chapter! Hari tue, tak tau ari ape. Ada seseorang tue tanya NS macam mana nak letak Mister Linky dalam BLOGSKIN. Seperti yang korang sedia maklum (maklumlah sangat), NS memang buta seni kalau main code-code blogskin. But, I'll try my best to give the best that I can give (???). Maybe NS boleh ajar cara nak daftar Mister Linky and cara nak dapatkan code dia aje, tapi kalau nak masukkan code Mister Linky dalam BLOGSKIN, NS tak retila. Maap yer tuan blog.

So, let's start the tutor. But, sebelum tue korang dapat gambaran lagi apa bendalah Mister Linky ni? Mister Linky ni sama jer fungsi dia macam Exchange Link. NS suka guna benda alah ni sebab memudahkan kerja. Sesiapa yang singgah/ follow blog korang, diorang bulih tinggalkan jejak kat blog korang secara automatik!

nak lebih jelas?

Get it or not?

Cara dapatkan code Mister Linky

1. Sign up/ register Mister Linky dulu. {KLIK SINI}

2. Bila dah siap urusan SIGN UP, korang sign in/ log in semula acc Mister Linky korang. Then, tekan wizard. {KLIK SINI}

3. Isi maklumat korang :
  Step 1 - Pilih blogger
  Step 2 - Pilih Original Auto-Linkies
  Step 3 - Tekan tick pada kotak tu dan tekan Generate code

Nak lebih jelas? Tengok gambar kat bawah. Klik untuk tumbesaran.



4. Copy sumua code yang diberi.

Cara masukkan code Mister Linky ke dalam page/ post

1. Create new post/ new page.

2. Paste code yang korang copy tadi ke bahagian HTML.

3. Preview dulu, kalau dah puas hati, bolehlah PUBLISH!


That's all, senang bukan? Hehe **

Credit : Nabila Medan

2 comments:

Assalamualaikum and Annyeong!
Tinggalkan komen korang yang 'cumil' tu kat sini.
Thank You.