Home Blogskin Cerpen Linkies Tutobies D'BOARD

March 19, 2013

Tutorial : Buat Outline Pada Image Transparent (Photoshop)


Assalamualaikum and annyeong!

Ni first time NS buat tutorial. Bukan tutorial pasal blog, but pasal 'photoshop'. NS buat tutor ni sebab ade sorang kawan NS, ARI mintak tolong ajarkan macam mana nak buat outline pada gambar transparent. NS belajar tutor ni pun daripada blog lain, so nak share kat korang jugak~ Urm, tak dapat gambaran lagi tentang outline tu? Kat bawah ni ada contonye :-

Yang warna oren tulah outline.

Nak cuba? Senang je tutor ni kalau dah faham. Ikut betui-II step kat bawah erk. Satu lagi, NS buat outline ni guna photoshop CS5. Kalau CS3, sama je kut. Pepandailah korang godek-II tools dia ea. JOM!


1. Pastikan korang dah transparentkan gambar yang korang nak buat outline tue.


2. Halakan mouse korang pada Layer 1 dan tekan right click. Then, click Blending Options.


3. Pastu, korang akan nampak kotak macam contoh kat atas tuh.


4. Tick pada Stroke. Pilih warna yang sesuai. Tebal outline ikut suka hati korang la.

5. Kalau dah puas hati, boleh la SAVE! Senang je kan? And, pastikan korang SAVE image tu dalam format PNG. Kalau taknak jugak, tak jadilah gambar transparent erk. =,=


Alang-II NS dah buat tutor kat atas, ni ada satu lagi tutor nak share. Ni pasal double outline pulak. Yang tadi satu je kan? Kat bawah ni ada contoh dia :-

Nampak tak outline kuning kat belakang tue. Yup, yang itulah~

Kalau berminat, jom follow step kat bawah ni. Lalala~


1. Sama je macam tutor tadi.


2. Then, korang tick pada Drop Shadow. Pilih warna kegemaran. Pasal kedudukan shadow pulak, korang bulih pusingkan rotater tu. Sama ade korang nak shadow tu ke bawah, atas, belakang, depan dan yang sewaktu dengannyer.


3. Kalau dah siap, SAVE kepada format PNG. Yay~ *tepuk tangan sikit.

Sampai sini saje NS bulih share pasal tutor ni. Harap-II ARI pahamlah ape yang NS bebelkan kat atas tue.
Pyeong!

6 comments:

  1. Ok NS, thankyou so muchie. Malam ni I nak belajor !! Haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. U're welcome. Baru nk bgtau ARI pasal tutor ni, tup-II dah ade komen pun. Gud luck, yup!

      Delete
  2. aku nak download photoshop,tapi asyik failed failed failed...disebabkan adobe...cm mane ni NS?u??? huhuhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Maaf dik. File download photoshop tue dah didelete oleh pihak 4shared.
      Maaf dik sbb kak lambat reply. =(

      Delete
  3. assalamualaikum..hai! boleh x nak tahu,yg tulisan merah yg arahan tu mcm mna nak buat ek?doodle jgk ke or just guna font?

    ReplyDelete
  4. Yang tue font, Just download kt google. Name dia "lemon can fly".
    Sgt comel, really recomended!

    ReplyDelete

Assalamualaikum and Annyeong!
Tinggalkan komen korang yang 'cumil' tu kat sini.
Thank You.